2010-06-30

Olaj

Kisbefektetők körében egyre népszerűbb árupiaci termékekbe történő befektetés. Természetesen ezt is lehet eszközölni ETF-eken keresztül. Most átnézzük az egyik ilyen kedvelt termék, a „fekete arany” befektetési lehetőségeit. Legyen az ember rövidtávú spekuláns, vagy hosszabb távú befektetését hedge-elő trader, az ETF-ek jó választási lehetőségeket kínálnak.

Az olaj ETF-ek nagy vonalakban hasonlítanak minden egyéb ETF-hez, lekövetik a mögöttes termék árfolyamváltozását. Míg azonban egy részvénykövető ETF-nél könnyű megoldani, hogy a kibocsátó rendelkezzen a mögöttes részvényeknél, addig olaj (vagy gáz) ETF-eknél a mögöttes termék birtoklása már komolyabb kihívás. Nem lehetetlen, de meglehetősen drága. Ezért az olaj ETF-ek általában közeli futures kontraktusokat vásárolnak fedezet gyanánt. Ez a módszer elég pontosan követi az olaj azonnali árát, bizonyos körülmények között. Ha azonban a távolabbi határidő ára magasabb, mint a közelebbié (ez a contango jelensége), az ETF kibocsátójának ez egyre drágább kontraktusokat jelent az idő előre haladásával. Némely olaj ETF azonban ETN-ként működik, ami csökkenti az árkövetésben létrejött anomáliát, ugyanakkor nagyobb kockázatot fut (ETN-ekről bővebben itt).


Mi befolyásolja egy olaj ETF ill. maga az olaj árát?


Rövidtávon kevésbé a fundamentumok hatnak, inkább a piaci hangulat, így meglehetősen nehéz feladat rövidtávú előrejelzést adni. Hosszabb távon ez a „zaj” kiszűrődik és tisztább a kép, jobban dominálnak a fundamentumok. Ezek:

- készletadatok, amiket hetente publikálnak. Mostanában kevésbé van jelentős árbefolyásoló hatása, a hír kijöttekor rövid idejű hatása van, majd az árfolyam tovább változik az aktuális hangulat függvényében

- alternatív, megújuló energiaforrások szerepe és helyzete

- geopolitikai helyzet

- természeti katasztrófák, pl. hurrikánszezon ill. a jelenleg is tartó BP szennyezés

- új lelőhelyek felfedezése stb.


Népszerű ETF-ek


UNG - United States Natural Gas Fund

USO - United States Oil Fund

OIL - iPath S&P GSCI Crude Oil Tr Index ETN

UGA - United States Gasoline Fund

DBO - PowerShares DB Oil Fund

UHN - United States Heating Oil Fund

GAZ - iPath DJ-UBS Natural Gas Tr Sub-Index ETN

USL - United States 12 Month Oil

UNL - United States 12 Month Natural Gas


Tőkeáttételes és inverz ETF-ek


DDP - PowerShares DB Crude Oil Short

DTO - PowerShares DB Crude Oil Double Short

UCO - ProShares Ultra Crude Oil

SCO - ProShares UltraShort Crude Oil


Közvetett befektetési lehetőségek


A közvetlen olaj ETF-ekbe való befektetésnek lehetnek hátrányai is. Egyrészt ezek az ETF-ek általában határidős kontraktusokat használnak, ezáltal nem mindig követik le az azonnali piaci árat pontosan. Másrészt bizonyos körülmények között extrém volatilitást mutathatnak (gondoljunk csak a közelmúlt 147 dolláros, majd 30 dollár körüli hordónkénti olajárra). Azoknak akik emiatt nem akarnak árupiaci termékbe fektetni, lehetőségük van az energia szektor olyan ETF-jeibe fektetni, amelyek az olajiparban érdekelt cégek papírjait tartják (pl. Exxon, Total, Shell stb.). Ilyenek pl.:


XLE - SPDR Energy Select Sector Fund

VDE - Vanguard Energy ETF

IYE - iShares Dow Jones U.S. Energy Index Fund

DKA - Wisdom Tree International Energy ETF


Az energiaszektoron belül találkozhatunk méginkább specializálódott alapokkal is:


OIH - Oil Services HOLRDs (fúrással, tengeri fúrótoronnyal, csővezetékekkel kapcsolatos cégekbe fektet, pl. Transocean, Halliburton)

IEZ - iShares Dow Jones U.S. Oil Equipment & Services Index Fund (ára az olajiparnak eszközöket, szolgáltatásokat nyújtó cégek teljesítményét követő indextől függ)

IEO - iShares Dow Jones U.S. Oil & Gas Exploration & Production Index Fund ( az előzőhöz hasonló, csak a cégek tevékenységi köre más)


Ezeknek a közvetett befektetési lehetőséget nyújtó ETF-nek az ára nem tökéletes, de erős korrelációt (55-70%) mutat az olaj árával. Értékes darabjai lehetnek egy konzervatívabb portfóliónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése