2011-01-24

S&P 500 lehetséges trade


Érdekes kutatást kezdtem el, de publikálom már a részeredményeimet, mert hamarosan hó vége van és addig talán ezzel is kezdeni lehet valamit. Utána meg majd folytatom az adatok bogarászását.
Megvizsgáltam az elmúlt 6 év (pontosabban 73 hónap) S&P 500 index értékeit ill. azok közül is a hónap utolsó kereskedési napja, majd a következő hónap első kereskedési nap adatait. Ez ugye 73 adatpár. Arra lettem figyelmes, hogy ebből 47 alkalommal az S&P 500 index magasabban zárt a hónap első kereskedési napján, mint a megelőző kereskedési napon (azaz az előző hónap utolsó kereskedési napján). Ez még nem lenne szignifikáns, de ha tovább nézzük az adatokat és nem csak a nyitó- és záróárakat figyeljük, hanem a napon belüli legmagasabb ill. legalacsonyabb értékeket is, akkor azt találjuk, hogy a 26 negatívan teljesítő hónapforduló esetében 19-szer volt a hónap első napján magasabb érték, mint az előző napi záróár. Tehát az index csak valamikor a nap folyamán fordul lefelé és zárt mínuszban. Így már azt tapasztaljuk, hogy 73 alkalomból mindössze 7 alkalommal (9,58%) volt veszteséges a hónapforduló. Úgy, hogy ebben a 73 hónapban benne van a 2008 év második felének válsága is (subprime válság, majd Lehmann csőd stb.).
Ezek után érdemes elgondolkodni, hogy milyen stratégiával lehetne ebből profitálni. Kézenfekvő, hogy ott van az S&P 500 futures, mint határidős termék. Ugyanakkor egyéb termékek is szóba jöhetnének, amelyeket egyelőre nem vizsgáltam meg, mennyire korrelálnak a fentebb leírtakkal. Itt van mindjárt a SPY ETF, de meg lehetne nézni magát a Dow és Nasdaq indexet ill. az őket követő ETF-eket (DIA, QQQQ). Na meg persze a tőkeáttételes FAS is szóba jöhetne stb. Ínyencek megvizsgálhatják, hogy ez a jelenség mennyire figyelhető meg pl. a DAX piacán stb stb. Az amerikai piacon forgó papirokat magam is meg fogom vizsgálni, de ezeket már most akartam közölni. Akit érdekel xls-ben a fenti adatsor, szívesen elküldöm, csak küldjön egy mailt a könnyen kitalálható gmail-emre.

2 megjegyzés:

  1. Helló,
    Tetszik a cikk és igazad is van. Azt mondják, hogy sokszor a nagy nyugdíjalapok a hó első nagpján tolnak be új pénzeket a tőzsdébe ezzel megemelve. (persze egy rossz hír pont aznap gátolhatja, de statisztikailag jó longos pozíciót nyitni az utolsó napon)
    A SPY, SDY, DIA és sokminden más is jó vétel lehet. Kíváncsi vagyok mindjárt február 1, hogy bejön e, bár manapság csak egy irány van és az felfelé.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz, most csak egy irány létezik, a felfelé.

    VálaszTörlés