2010-04-18

ETF és ETN

Az ETF-ek kapcsán sokat találkozhatunk az ETN kifejezéssel is. Mi is valójában ez és mi közöttük a különbség?


ETN, azaz Exchange Traded Note, amit Tőzsdén Kereskedett befektetési Jegynek fordítanék. Tulajdonképpen egy ETF variációnak nevezhetjük. Az ETN egy strukturált termék, amelyet a mögötte álló bank bocsát ki, mint elsőbbségi adóslevelet vagy kötelezvényt. Tehát az ETN valójában a bank hitelképességétől is függ. Így egy befektetőnek ez kockázatosabb, mert az adott ETN nem csak az aktuális piaci kockázatot futja, hanem a bank kockázatát is. (Míg ugye az ETF csak a mögöttes termék piaci kockázatát.) Ugyan nagy, neves bankházak bocsátanak ki ETN-eket és ezért biztonságos terméknek nevezhetők, az ő hitelbesorolásuk ill. annak negatív változása szintén negatívan érinti a kibocsátott ETN-t. Ez ugye jelentős kockázatot jelentett (vagy még mindig jelent) a pénzügyi szektort érintő válság kapcsán. Emlékezhetünk a jó hitelbesorolású Lehmann Brothers vagy még korábbról a Barings Bank bezuhanására. A Lehmannak pl. 3 ETN-je volt a piacon és az összeomlásával dőltek a befektetők is.

Tehát ha valaki ETN-t vásárol, akkor kvázi egy kötvényhez hasonló adós terméket vesz. Magát az adósság kondícióit az ETN szerkezete határozza meg.

Talán az e legfőbb különbség ETF és ETN között.


Különbség még a likviditás, az ETN-ek átlagos likviditása nem éri el az ETF-ekét. Ez így persze nagyon általános, mert vannak nagyon illikvid ETF-ek is, de beszálláskor erre nagyon érdemes odafigyelni.


Van persze előnye is az ETN-eknek.

Egyik lehet az amerikai adózás, ahol azt hiszem az ETF-ek után évi van, az ETN-eknél meg lejárati, de mivel nem vagyok ebben szakértő és nem is érint, így ennyivel le is zárnám.

Az igazi előnye azonban más: az ETN pontosan leköveti a mögöttes termék árát. A kibocsátó bank garantálja az árkövetést tick-enként, míg az ETF-eknél van egy kicsi manipuláció. Talán a jövőben lesz egy bejegyzés az ETF-ek árképzéséről is, bár nem annyira a száraz tananyag felé mennék el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése