2010-04-11

Mi is az az ETF?

A teljesség igénye nélkül és csak röviden, hogy mi is az az ETF. Exchange Traded Fund, azaz magyarul Tőzsdén Kereskedett befektetési Alap. Nem is az a lényeges, hogy miben különböznek a nem tőzsdén kereskedhető alapoktól, hanem inkább, hogy – kereskedési szempontból – mennyire hasonlítanak a részvényekre. Azaz ugyanúgy adhatjuk és vehetjük őket, spekulálhatunk velük, hisz árfolyamuk a tőzsde nyitvatartása alatt folyamatosan változik vagy változhat.

Az ETF-ek ára mindig egy mögöttes termék árát követi. Ezek lehetnek tőzsdeindexek (S&P 500, Dow Jones), árupiaci termékek (olaj, arany, ezüst), szektorok (semiconductor, basic materials) vagy éppen országok, régiók (China, Emerging Markets). Ezekről bőven lesz szó később.

(Itt jegyezném meg, hogy sok esetben az eredeti angol nevet, szót fogom használni, magyarra fordítás nélkül.)

Az ETF-ek néhány tulajdonsága, ami miatt különösen szeretem őket:

  1. diverzifikáció lehetősége. Előnye, hogy egy ETF megvásárlásával akár egy egész szektort is „magunkénak” tudhatunk. Hátránya lehet, hogy a szektor (pl. semiconductors, biotech) bizonyos részvényeinek akár több tíz százalékos elmozdulásából ilyen mértékben nem részesülhetünk. (Persze ilyen mértékű negatív elmozduláskor ez előnyként jelenik meg.)
  2. likviditás.
  3. shortolás lehetősége.
  4. opciók. Rengeteg ETF opciózható és ezeket különösen kedvelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése